TURIST INFORMATION

SEVÄRT I VÅRT NÄROMRÅDE

ALLEMANSRÄTTEN


Svenska Allemansrätten är en älskad tradition som ger oss alla möjlighet att njuta av naturen. Som gäst hos oss, oavsett om du är husbilsägare eller restaurangbesökare, uppmanar vi dig att ta hand om vår omgivande natur med respekt och omtanke. Plocka upp efter dig, släng sopor i avsedda kärl, och undvik att störa djurlivet. Genom att följa allemansrätten kan vi alla bevara den underbara naturen som omger oss för framtida generationer att uppleva och njuta av. Tillsammans kan vi bevara detta värdefulla arv.

VÅRA TRÄSLAG

I den natursköna omgivningen runt husbilscampingen och servicehuset hittar du en underbar skog bestående av tall, björk och gran, som omges av ängar och rinnande bäckar.

GRAN

Granen är Sveriges vanligaste träd och trivs på bördig, kalkrik mark med god tillgång till vatten. Eftersom granen kan växa i svagt ljus, tränger den enkelt ut andra träd, och därför är granen karakteristisk för våra skogar. En fullvuxen gran kan sträcka sig upp till cirka 45 meter över marken och kan bli över 400 år gammal, men den brukar oftast avverkas efter 75-150 år. Granen blommar i maj-juni, och dess kottar börjar som violetta eller gröna och mognar sedan till brunt. Under soliga senvinterdagar öppnas kottarna och fröna sprids.


TALL

Efter granen är tall det näst vanligaste trädet i Sverige. Tallen trivs på både näringsfattig, torr mark och fuktig, mager myrmark och är det vanligaste trädslaget i dessa miljöer. I torra områden kan tallen nå vatten djupt i marken med sina långa rötter. En tall kan växa över 35 meter hög och bli över 650 år gammal, men vanligtvis avverkas den redan vid 100-150 års ålder. Tallen blommar i maj-juni, och dess kottar är först gröna, men mognar till grått. Under senvintern öppnas kottarna, och fröna sprids.

Tallens trä är mycket hårt och nedbryts långsamt. När en tall dör, står den kvar länge, kanske upp till 300 år. Efter att tallen fallit kan den ligga kvar i ytterligare 300 år och blir en viktig livsmiljö för många insekter och lavar.


BJÖRK

Glasbjörken invandrade till Sverige som det första trädslaget efter istiden och finns nu över hela landet. De når sällan höjder över 20 meter och blir sällan äldre än 100 år i södra Sverige, medan de i Norrland kan bli över 200 år gamla. Björken avverkas normalt i skogsbruket vid 60-80 års ålder, och tack vare dess unika kombination av hårdhet och seghet används björk till möbler, snickerier, svarvade produkter och golv.

JÄTTEN VIST


En av de stora stenar som sägs ha kastats av jättarna ligger framför husbilscampingen och servicehuset, med den vackra Vättern som bakgrund. Stenen är ungefär 7 meter hög och har en omkrets på cirka 15 meter.

Legenden

För mycket, mycket länge sedan, innan de första människorna kom till Norden, bodde jättar i våra skogar och bland våra berg. Jättarna liknade nästan människor som du och jag, förutom att de var mycket, mycket större och starkare än oss. Om de var riktigt trötta kunde de sova i flera hundra år i sträck. När de låg och sov såg de ut som stora berg, och eftersom de var stilla under så lång tid började buskar och träd växa på dem. När de vaknade och reste sig upp började marken röra sig, precis som den gör vid jordbävningar.


Jättarna älskade att kasta och flytta stora saker. Om du någonsin ser ett stort stenblock på en åker kan du vara säker på att en jätte har kastat det dit. Och om det finns flera så kanske de tävlade om vem som kunde kasta längst med sina vänner. Jättarna hjälpte också till att forma vår natur genom att lyfta upp jordtuvor och skapa sjöar. Kanske var det så Vättern skapades.


Vättern är Sveriges näst djupaste och andra största sjö, omgiven av tre landskap. Småland till söder och Östergötland ligger på höger sida, medan Västergötland ligger på den vänstra sidan.


Berättelsen om Jätten Vist

En gång i tiden bodde en jättefamilj på Vistakulle, som ligger precis intill Vättern i Småland. Pappan kallades Jätten Vist, och en dag var han och hans fru inbjudna på ett kalas i Västergötland. Jätten Vists fru var gravid, så det var svårt för henne att gå långa sträckor. De två jättarna valde att ta en genväg till kalaset genom att korsa Vättern direkt. Jätten Vist och hans fru var så stora att de bara behövde ta ett litet hopp för att ta sig från ena sidan till den andra. Men jättar var kända för att vara mycket hungriga. Frun åt massor av godsaker under hela kvällen, och när de skulle ta sig tillbaka över sjön fick hon problem. Hon hade ätit för mycket för att kunna hoppa. För att hjälpa sin fru tog Jätten Vist upp en stor jordtäcka och kastade den ut i sjön så att hon kunde kliva på den och ta sig över vattnet. Tuvan ligger fortfarande mitt i Vättern och kallas för Visingsö.

Brottet i Hokadal, 1920-talet.

SVART GRANIT


Bakom husbilscampingen och servicehuset ligger ett berg med svart granit. Det var en gång ett stenbrott där stora block bröts och transporterades till tyska monument under 1900-talet.


Bilden visar hur stenen bröts med relativt enkla verktyg och med stor arbetsinsats. Det är fascinerande att följa beskrivningen av hur de imponerande stenblocken fraktades till olika stationer i området för vidare transport runt om i världen. Flera tyska entreprenörer stod bakom utvecklingen av gruvverksamheten. Under den mest intensiva perioden arbetade hundratals stenarbetare i områden där den svarta graniten återfanns. Arbetet var både krävande och farligt, och genom tidningsartiklar får vi en inblick i de tragiska olyckor som inträffade.


Stenindustrin var en domän som främst var för män, men samhället förändrades och även kvinnor påverkades. Kvinnorna lagade mat, tillhandahöll boende åt arbetarna, reparerade stenarbetarnas kläder och sålde ägg.


Den svarta graniten användes ofta i Tyskland för att hedra Bismarck, även om granit från dessa områden återfinns i många välkända byggnader över hela världen. Det kan dock vara svårt att exakt bekräfta ursprunget av denna granit i monumenten.

Ser ni spåren i snön? - Juldagsmorgon 2023

SNART KOMMER MER INTRESSANT INFORMATION...


  • Falksgrav

  • Räva fallet

  • Brandstorps Hembygdsgård
  • Brandstorps Kyrka
  • Vättern
  • Badplatser - Alvasjön/Lilla Havssjön m.m.

  • Hökensås fiske och golf

  • Bisonoxe farmen

  • Närliggande byar/städer - Tidaholm, Hjo, Habo, Fagerhult, Daretorp, Hjällö, Häldeholm mfl.

  • Vandringsleder
  • m.m.


Vi välkomnar gästskrivare som vill skriva om närliggande sevärdheter. TACK!


Skicka text och bilder till - Haldetorp@outlook.com

(Ämne: The View Sweden Blog)

**The View Sweden förbehåller sig rätten att ändra och bestämma när en text och bilder ska publiceras eller tas bort från hemsidan.